Laukon avainpiika Kirsti odottaa lemmittynsä kosintaa. Mutta Klaus Kurki tuokin kartanoonsa uuden nuorikon. Salliiko Kirsti unelmiensa särkyvän?

Vesilahdella on vuosisatoja laulettu surmarunoa Laukon korskeasta herrasta, joka poltti Elina-vaimonsa ja vastasyntyneen poikansa. Keskiaikaisessa balladissa pahan alku ja juuri on mustasukkainen Kirsti-piika, joka lavastaa viattoman emäntänsä syylliseksi aviovuoteen häpäisyyn.

Elinan surma -romaanissa eletään 1400-luvun Laukossa ja tarina alkaa hetkestä, jona Klaus kohtaa Elinan ensi kertaa. Tapahtumia seurataan Kirstin näkökulmasta ja aiempi jyrkkä mustavalkoisuus saa uusia, yllättäviä sävyjä. Ketään ei voi kutsua sankariksi tai sankarittareksi. On vain ihmisiä, toiset sisukkaampia, toiset heikkotahtoisempia.

Balladissa koko kolmikon kohtalo on julma. Miten käy nyt?

Kristiina Vuori kertoo oman tulkintansa yhdestä historian jännittävimmistä ja koskettavimmista kolmiodraamoista.

Lue näyte romaanin alusta täältä>>

Kuuntele näyte romaanista täältä>>

Kirjasta sanottua

"Kuka lopulta voittaa? Onko surma voitto vai tappio? Kylmäävää kertomaa, mutta komean notkeaa ja nokkelaa Vuoren kieltä. Kirjailijan selvitys runon historiasta on tervetullut tietopaketti kirjan lopussa. Mukana on jopa sanasto 1400-luvun kielestä. Perusteellista, ammattimaista työtä, mistä kiitos."

-Kulttuuri kukoistaa, Arja Korhonen

"Elinan surma on viisto rakkausromaani, jossa lihanpiilotus on keskeisessä roolissa. Rehevästi seksuaaliset suoruudet ja piilomerkitykset tursuavat tekstistä. Tunnepuoli maustuu romaanissa kirpeäksi, sillä himo ja rakkaus sotkeutuvat vallanhaluun ja ylpeyteen. Kirstikin niiden kynsissä sekoittaa oikean ja väärän rakkauden, oikeat ja väärät teot."

-Tuijata. Kulttuuripohdintoja, Tuija Takala

"I really like this genre of Finnish historic drama. Great work with the details and historic referrals. This sort of book is a great opportunity to go back in time and see, what the life once was."

 -Goodreads, Liisa Stenberg

"Ihastuin Vuoren vanhoja sanoja vilisevään ja perinteisiä menoja pieteetillä kuvailevaan tekstiin välittömästi. Vuorella on taito hyppysissään myös juonen kuljetuksessa ja lukijan odotusten nostattamisessa."

-Anna, Iina Alanko

Kirjatraileri Elinan surma -romaanista